Europa en Japan vormen vanaf vandaag de grootste vrijhandelszone ter wereld. Europeanen en Japanners zijn samen met 640 miljoen mensen. En sinds vanochtend zijn er dus heel wat barrières tussen de twee landen opgeheven en daar kunnen vooral bedrijven van profiteren.

En bedrijven die meer winst maken, dat is goed voor de economische groei. En daar profiteren de burgers dan weer van.

Europeanen en Japanners gaan samen voor een 'win-win', zoals dat heet.

Jarenlange onderhandelingen gingen er aan vooraf. Dagelijkse urenlange vergaderingen met juristen, handelsingenieurs, economen en diplomaten van beide zijden. En toen ze eindelijk waren uitgediscussieerd bedachten de onderhandelaars dat het kindje ook nog een naam moest krijgen.

Veel verbeelding legden ze daarbij helaas niet aan de dag. Het werd dan maar het 'Economic Partner Agreement', de 'Economische Partnerovereenkomst', of kortweg : EPA

Exportbedrijven likkebaarden

Vooral op de hoodfkwartieren van bedrijven die het van export (uitvoer naar het buitenland) moeten hebben knallen de champagnekurken. Hoe meer paperassen om in te vullen, hoe meer taksen ('invoerrechten') ze moeten betalen ook, hoe nefaster dat immers voor hun winst is.

Uiteraard moeten beide handelspartners hun voordeel kunnen doen met het akkoord.

Dus wordt het ook voor Japanse bedrijven makkelijker om hun producten naar Europa te exporteren. EPA gaat de handel tussen Europa en Japan echt wel fundamenteel beïnvloeden. Het vrijhandelsakkoord heeft betrekking op 90 % van de geëxporteerde goederen, vanuit Japan naar ons en vanuit Europa naar Japan.

Zaken doen MET en zaken doen IN Japan

Ook zaken doen in Japan zelf wordt voor Europese bedrijven een stuk makkelijker. Door het akkoord kunnen Europese bedrijven bijvoorbeeld makkelijker deelnemen aan openbare aanbestedingen (waarbij ondernemers een prijs-kwaliteit-offerte kunnen indienen).

Dit is een belangrijk signaal. Het groeiend protectionisme zoals we dat bijvoorbeeld bij Donald Trumps Amerika zien mag niet de nieuwe norm worden. (VRTNWS) Foto's archief Nnieuws.